Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
28.07.2022

Locuitorii din comuna Şotânga, județul Dâmboviţa, au la dispoziţie, de acum, propria platforma comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd, finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Noua platformă are o capacitate de 1.620 de metri cubi/an. Investiția totală pentru amenajarea acesteia și achiziționarea utilajelor necesare unei bune funcționări a fost de 1.701.061 lei, din care bugetul local a contribuit cu 4.3% din investitie, restul de aproximativ 73.146 de lei fiind asigurat de MMAP. Setul de utilaje primit de UAT este destinat organizării unui sistem public de colectare a gunoiului de grajd de la crescătorii de animale. În plus, echipamentele asigură un management corect în vederea obținerii unui îngrășământ organic de calitate şi la împrăștierea compostului rezultat (mraniţa) pe terenurile agricole.

„Am dorit să rezolvăm, în primul rând, calitatea apei pentru că pânza freatică de suprafață a avut probleme şi înainte. Comuna noastră a fost şi zonă de exploatare minieră, iar în combinaţie cu creşterea animalelor situaţia se agrava. Privim dezvoltarea zonei în ansamblu, fiecare bucățică trebuie să se încadreze într-un întreg, inclusiv platforma de gunoi de grajd să fie cuprinsă într-o vedere mai amplă. A trebuit să găsim surse de finanțare, am lucrat pe diverse programe de dezvoltare, urmează să accesăm şi să implementăm şi oportunităţile PNRR” a declarat domnul Constantin Stroe, primarul localităţii Şotânga.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale care stabilesc modul în care costurile de exploatare a platformelor construite urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională, prin care vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.